zaterdag 13 augustus 2011

whoopie pies

Als surfend op het net liep ik tegen een paar recepten van "Whoopie pies" aan. Ik had er nog nooit over gehoord maar ze intrigeerden me wel. Het lijken koekjes maar zijn eigenlijk cakejes. En je kan ze vullen met allerhande heerlijke 'frostings'. "Gemakkelijker dan cupcakes" las ik een paar keer, maar daar ben ik het niet echt mee eens. Cupcakes lijken hier altijd te lukken. Maar mijn eerste lading whoopie pies lijkt niet erg op wat je te zien krijgt als je google images raadpleegt. Ze zijn helemaal niet zo mooi gelijk rond maar smaken wél verrukkelijk. We gaan voorlopig dus voor de smaak en laten 'het oog' maar wat achterwege :)




ingrediënten

225g bloem
125g ongezoete cacaopoeder
anderhalve theelepelbakpoeder
halve theelepel zout
vier eetlepels boter op kamertemperatuur
4 eetlepels plantaardige olie
200g bruine suiker
één ei
één zakje vanillesuiker
250 ml melk


vulling:

5 blaadjes gelatine
2 dl advocaat
2 dl room
een grote banaan
1 zakje vanillesuiker


stappenplan

1: verwarm de oven voor op 180 graden en bedek de bakplaat met bakpapier.
2: maak een kom een mengsel van het bakpoeder, de bloem, cacao en het zout.
3: mix op de laagste stand in een andere kom een mengsel van de boter, suiker en plantaardige olie. Mix dan het geheel ongeveer drie minuten op een hoge stand.
4. Voeg dan het ei en de vanillesuiker toe en meng goed.
5. Voeg dan de helft van het andere mengsel eraan toe en de helft van de melk totdat er één mengsel is ontstaan. Herhaal dit totdat het bakpoeder/bloem/cacao/zoutmengsel en de melk er volledig in verwerkt zijn.
6.schep met een eetlepel telkens een kleine hoeveelheid op de bakplaat zodat je kleine toefjes achterlaat. Zorg ervoor dat je tussen elk toefje ongeveer twee centimeter ruimte vrij laat.
7. Bak ongeveer tien minuten. Je moet er uiteindelijk nog zachtjes in kunnen drukken, dus niet te hard laten worden.
8. Haalde bakplaat uit de oven en laat de whoopie pies afkoelen op een rooster. de

de vulling:
stap 1: klop de slagroom met de vanillesuiker tot pieken
stap 2: week en smelt de gelatineblaadjes (smelten gaat zonder water in microgolf op een laag vermogen. Let op, het gaat erg snel, niet laten koken)
stap 3: meng de advocaat met de gesmolten gelatine
stap 4: mix de banaan en roer ze door de advocaat
stap 5: hef de slagroom onder het advocaatmengsel en zet in de koelkast om op te stijven.
stap 6: wanneer de vulling al wat 'gezet' is in een spuitzak scheppen en op dikke laag op een whoopie pie spuiten. Afdekken met een tweede koekje.



Je kan voor de vulling natuurlijk ook iets anders gebruiken. De recepten die ik op het net las vermeldden vaak boterroom als frosting.


vrijdag 12 augustus 2011

marshmallows : het basisrecept

Nu ik eindelijk glucosestroop en een suikerthermometer in huis heb en de keuken behangen en geschilderd is kon ik mezelf niet meer bedwingen en moest en zou ik proberen marshmallows te maken. Dat stond namelijk al jaren op mijn zoet verlanglijstje.
't Was spannend en leuk om te doen. En ze zijn nog goed gelukt ook! :)
Nu ik een goed basisrecept heb wordt het dus tijd om aan het experimenteren te gaan...




ingrediënten

500g suiker
3 eiwitten
3,5 dl water
1 eetlepel glucose
13 blaadjes gelatine
3 eetlepels maïzena
3 eetlepels poedersuiker
een suikerthermometer
eventueel roze voedingskleurstof


stappenplan

1. doe de suiker samen met het water en de glucose in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Eens het kookt niet meer roeren! Kook de suiker tot een temperatuur van 125°C (dit duurt eventjes)
2. week de gelatine in koud water gedurende een tiental minuten. Goed uitknijpen en dan op een laag vermogen in de microgolf even verwarmen tot het gesmolten is (gaat erg snel)
3. klop de eiwitten stijf
4. Giet met een klein straaltje al kloppend de warme suikerstroop bij de eiwitten. Doe nadien het zelfde met de gesmolten gelatine.
5. Blijf nog flink doorkloppen gedurende een vijftal minuten tot het mengsel al wat is afgekoeld en begint op te stijven.
6. meng de poedersuiker en de maïzena en bekleed een bakvorm met een dun laagje (mengsel erin gieten en dan goed schudden. Het teveel weggieten)
7. Giet het marshmallowmengsel in de bakvorm en zet in de koelkast voor een paar uutjes.
8.Ontvorm en snij in stukken met een geolied mes en bedek de marshmallows aan alle kanten met het poedersuikermengsel.



Zelf heb ik eerst de helft van het marshmallowmengsel in de vorm gestort en de andere helft roze gekleurd en er dan bovenop gegoten.
Ik heb ook twee kleine siliconenvormpjes bedekt met een laagje poedersuikermengsel en er marshmallowmengsel in gegoten. Ze waren heel gemakkelijk te ontvormen en na ze door de poedersuiker gehaald te hebben kleefden ze niet meer aan de vingers.






donderdag 4 augustus 2011

Chocolade- en jamcakejes

Al snuisterend op de website van Nigella Lawson kwam ik het recept voor deze heerlijke cakejes tegen.
Ik maakte ze al met kriekenconfituur en met frambozenconfituur en het was allebei al even lekker.
Dit is echt een recept voor wie van smeuïge cakejes houdt.



ingrediënten


125 gram boter
100 gram pure chocolade, in stukjes
300 gram jam naar keuze
150 gram fijne kristalsuiker
een snufje zout
2 grote eieren, losgeklopt
150 gram zelfrijzende bloem



stappenplan

1. Verwarm de oven op 180ºC.
2. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin.
3. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem. Roer er wanneer de boter bijna helemaal gesmolten is de chocolade door.
4. Zet wanneer de chocolade zacht begint te worden de pan van het vuur en roer met een houten lepel totdat de boter en chocolade een egale massa zijn.
5. Roer er nu de kersenjam, suiker en snuf zout door.
6. Voeg daarna de losgeklopte eieren toe en roer goed door.
7. Voeg als laatste de bloem toe.
8. Verdeel het beslag over de 12 muffinbakjes en bak de cakejes ongeveer 25 minuten.



Het lekkerste op deze cakejes als glazuur is een beetje ganache. Voor 12 cakejes heb je genoeg aan ganache van 100 gram pure chocolade en 1 dl slagroom.