zaterdag 13 augustus 2011

whoopie pies

Als surfend op het net liep ik tegen een paar recepten van "Whoopie pies" aan. Ik had er nog nooit over gehoord maar ze intrigeerden me wel. Het lijken koekjes maar zijn eigenlijk cakejes. En je kan ze vullen met allerhande heerlijke 'frostings'. "Gemakkelijker dan cupcakes" las ik een paar keer, maar daar ben ik het niet echt mee eens. Cupcakes lijken hier altijd te lukken. Maar mijn eerste lading whoopie pies lijkt niet erg op wat je te zien krijgt als je google images raadpleegt. Ze zijn helemaal niet zo mooi gelijk rond maar smaken wél verrukkelijk. We gaan voorlopig dus voor de smaak en laten 'het oog' maar wat achterwege :)




ingrediënten

225g bloem
125g ongezoete cacaopoeder
anderhalve theelepelbakpoeder
halve theelepel zout
vier eetlepels boter op kamertemperatuur
4 eetlepels plantaardige olie
200g bruine suiker
één ei
één zakje vanillesuiker
250 ml melk


vulling:

5 blaadjes gelatine
2 dl advocaat
2 dl room
een grote banaan
1 zakje vanillesuiker


stappenplan

1: verwarm de oven voor op 180 graden en bedek de bakplaat met bakpapier.
2: maak een kom een mengsel van het bakpoeder, de bloem, cacao en het zout.
3: mix op de laagste stand in een andere kom een mengsel van de boter, suiker en plantaardige olie. Mix dan het geheel ongeveer drie minuten op een hoge stand.
4. Voeg dan het ei en de vanillesuiker toe en meng goed.
5. Voeg dan de helft van het andere mengsel eraan toe en de helft van de melk totdat er één mengsel is ontstaan. Herhaal dit totdat het bakpoeder/bloem/cacao/zoutmengsel en de melk er volledig in verwerkt zijn.
6.schep met een eetlepel telkens een kleine hoeveelheid op de bakplaat zodat je kleine toefjes achterlaat. Zorg ervoor dat je tussen elk toefje ongeveer twee centimeter ruimte vrij laat.
7. Bak ongeveer tien minuten. Je moet er uiteindelijk nog zachtjes in kunnen drukken, dus niet te hard laten worden.
8. Haalde bakplaat uit de oven en laat de whoopie pies afkoelen op een rooster. de

de vulling:
stap 1: klop de slagroom met de vanillesuiker tot pieken
stap 2: week en smelt de gelatineblaadjes (smelten gaat zonder water in microgolf op een laag vermogen. Let op, het gaat erg snel, niet laten koken)
stap 3: meng de advocaat met de gesmolten gelatine
stap 4: mix de banaan en roer ze door de advocaat
stap 5: hef de slagroom onder het advocaatmengsel en zet in de koelkast om op te stijven.
stap 6: wanneer de vulling al wat 'gezet' is in een spuitzak scheppen en op dikke laag op een whoopie pie spuiten. Afdekken met een tweede koekje.



Je kan voor de vulling natuurlijk ook iets anders gebruiken. De recepten die ik op het net las vermeldden vaak boterroom als frosting.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen