zaterdag 22 oktober 2011

notenkoekjes

Vorig jaar gingen we met de school twee dagen naar kasteel Mariagaarde in Hoepertingen. Studiedagen en teambuilding. Heel gezellig en ook erg lekker want we werden verwelkomd met koffie en overheerlijke notenkoekjes, gemaakt door de nonnekes van het klooster.
Omdat ik absoluut het recept wilde heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken, eens lief gelachen naar de kok en gevraagd of de nonnekes hun geheim met me wilde delen. Of mijn lach het gedaan heeft of dat de nonnekes van nu niet meer erg geheimgebonden zijn weet ik niet. Maar de de kok stopte me een beduimeld papiertje met het receptje in de handen :)


ingrediënten

500 g okkernoten
200 g suiker
1 el vanillesuiker
4 eieren
kaneel
stappenplan

1. maal de noten
2. voeg de suiker, de vanillesuiker de eieren en de kaneel toe
3. alles heel goed mengen
4. hoopjes van het deeg scheppen op een met bakpapier beklede bakplaat
5. de koekjes zo'n 10 minuten bakken in een matig warme oven (voorverwarmd op 175°C)
6. laten afkoelen op een roosterIk heb deze keer de helft van het deeg gemaakt met kandijsuiker en de andere helft met gewone witte kristalsuiker. Bij de donkere koekjes voegde ik alleen kaneel toe maar bij de lichte heb ik ook koekkruiden toegevoegd. En zoals verwacht vind ik het allebei lekker :) Ik kan echt niet zeggen welke nu mijn favoversie is.
Ook heb ik bij mijn tweede deegje een eitje meer toegevoegd omdat de eitjes nogal klein waren. Daardoor was het deeg iets minder stevig en zijn de koekjes iets minder dik dan de donkere.
Om de vorm van de koekjes een beetje gelijk te houden heb ik ze gebakken op een siliconenmatje voor macarons. (te verkrijgen bij Gifi)

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me heel erg lekker! Een goede manier om de hele lading okkernoten die hier liggen weg te werken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb net het eerste baksel uit de oven en ze zien, ruiken en proeven er heeeeerlijk uit! Dit wordt een traditie elke herfst bij het vallen van de okkernoten. Een echte aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen