dinsdag 19 juli 2011

kaastaart met speculoos, volgens Escoffier

Ergens in mijn kookschriftje vond ik het bevlekte blaadje van een receptenkalender terug met daarop het recept van een geweldig lekkere kaastaart.
Geweldig lekker, maar duidelijk ontstaan in een tijdperk voor de grote dieet-en gezondheidsrage hier in alle hevigheid losbarstte. De tijd dat er van magere yoghurt nog geen sprake was en dat alle boter nog gewoon vol was.
Geen taartje dus om als dessert te serveren.
Waarschijnlijk kan je door de ingrediënten wat aan te passen er een minder calorierijke taart van maken. Maar ik stel voor om toch op z'n minst één keer meneer Escoffier alle eer aan te doen en je over te geven aan de kaastaart zoals hij ze ooit bedoeld heeft.


ingrediënten

250g mascarpone
250g yoghurt
200g suiker
250g zure room
1 citroen
1 vanillestokje
2 pakjes speculoos
4 hele eieren
8 eigelen
200g zachte boter

stappenplan

1. verwarm de oven voor op 120°C
2. maal de speculoos fijn en meng met de zachte boter
3. beleg de bodem van een springvorm met dit mengsel en druk goed aan
4. klop de eieren met de suiker schuimig
5. snij de vanillestok in de lengte door en schraap met de achterkant van een mesje het merg eruit en voeg bij het ei-suikermengsel
6. Voeg de mascarpone, yoghurt en de zure room toe en meng goed
7. Voeg er als laatste het sap van de citroen bij
8. stort met mengsel op de koekjes in de taartvorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende een uur en een kwartier.
9. haal de taart pas uit de vorm als ze helemaal afgekoeld is.



Een springvorm of een taartvorm met een losse bodem gebruiken is wel handig hier. (vooral voor 'bakkers' zoals ik die niet echt handig zijn in het uit de vorm halen van hun taarten.)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen