vrijdag 15 juli 2011

veganistische cakejes

Lekkere cakejes bakken voor een leuke kleine meid die allergisch is aan eitjes was een uitdaging. Ik zocht op het net een recept voor veganistische cupcakes en paste dat wat aan. Het resultaat waren toch wel lekkere smeuïge cakjes die iets kleveriger zijn dan hun gewone soortgenootjes die ik meestal bak.



ingrediënten

1 eetlepel frambozenazijn (of een andere fruitazijn)
350 ml sojamelk (je kan ook sojamelk met een smaakje proberen)
345 g zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel baking soda
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
200g suiker (of esdoornsiroop, agavesiroop, pannekoekenstroop,...)
120 ml olie (ik gebruikte walnootolie)
1 theelepel vanille-extract (ik gebruikte vanillesojamelk en liet dit dus weg)

facultatief: stukjes chocolade; stukjes appel, rozijntjes en kaneel; gedroogde veenbessen,...)

stappenplan

1. warm de oven voor op 180°C
2. meng de sojamelk met de azijn en laat even staan (het moet 'kabbelen')
3. voeg de suiker, de olie en het vanille-extract toe en meng goed
4. zeef de bloem samen met de bakpoeder, de baksoda en het zout
5. voeg de natte ingrediënten bij het bloemmengsel en meng goed
6. voeg eventueel wat facultatieve ingrediënten toe. Ik verdeelde het deeg in twee en voegde bij één deel stukjes chocolade toe en bij het tweede deel appeltjes en rozijntjes
7. schep het deeg in de papieren vormpjes en bak ze zo'n 20 minuten in de oven op 180°C

1 opmerking:

  1. heee Anne, wat leuk, jij ook aan het culibloggen!! Hartstikke gaaf dat we nu elkaars dingen kunnen lezen. Ik zal een link naar je toe plaatsen. Wel vééél blijven plaatsen hè, vooral veel Vlaamse lekkernijen, ajb.

    BeantwoordenVerwijderen